Mommy Dead and Dearest

Den 2019-04-29, kl 21:02:39
Filed in Skeas Film & TV-serie tips, Våran vardag | Kommentarer: 0
En dokumentär som går att se på HBO & som handlar om en mörk familjetragedi där en mor blir mördard av sin dotter Gypsy med pojkvän. Men detta är inte allt, utan under polisförhör så kommer det också fram att mamman lidit av syndromet Münchausen by proxy, vilket är ett fruktansvärt psykisk störning. En beskrivning på detta är följande: Det är vanligen en förälder som använder ett eget barn som sjukdomsbärare och som ofta tillfogar barnet den skada som behövs för att det ska fortsätta att vara sjukt (och behöva räddas)
 
Så Gypsy har under hela uppväxten lurats av mamman att hon varit väldigt sjuk och därefter också behandlats med diverse mediciner. Mamman har till och med övertalat läkare att utföra flertalet operationer på dottern.
 
Som sagt, en riktigt ryslig dokumentär men som också är väldigt fängslande
 

LCHF chokladfondant med Hallonglass

Den 2019-04-28, kl 09:50:00
Filed in Skeas Matrecept, Våran vardag | Kommentarer: 0
Ingredienser för 4 portioner
 
Fondant:
300g mörk choklad (70% eller marabous mörka choklad)
200g smör
4 ägggulor
2 hela ägg
1 tsk vaniljpulver

Bärglass:
2dl frysta hallon
1dl fryst mango
2dl vaniljkvarg
 
1. Sätt ugnen på 200 gr.
2. Smält smöret med chokladen på låg värme. När chokladen smält, ta bort från plattan. Det ska aldrig sjuda utan bara smälta.
3. Vispa äggen + gulorna riktigt pösigt. Rör ner chokladen och vaniljpulvret.
4. Häll upp i creme bruléformara alt muffinsformar.
5. Sätt in i ugnen i ca 6-10 minuter, beroende på ugn. När ytan blivit matt och chokladen rundat sig så är den klar att ta ut. Ta hellre ut lite för tidigt än för sent.
6. Mixa ihop ingredienserna med stavmixer och skeda upp glassen omedelbart och servera med fondanten.

Söndagsstek med gräddsås

Den 2019-04-28, kl 09:45:00
Filed in Skeas Matrecept, Våran vardag | Kommentarer: 0
Hittade receptet här
 
Ingredienser för 4 portioner
2 gula lökar
4 morötter
ca 1 kg fransyska eller liknande
1 msk smör
salt och svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
15 hela svartpepparkorn
7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk soja
1 tsk majsstärkelse

1. Sätt ugnen på 150˚C.
2. Skala och skär lök och morötter i grova bitar. 
3. Bryn köttet runt om i smöret i en gryta, helst gjutjärn. Krydda köttet runt om med salt och peppar under tiden det bryns. 
 4. Tillsätt grönsakerna, kryddorna och buljongen. Koka upp, sätt på ett tätslutande lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar eller tills köttets innertemperatur är 75˚C.
Starta timer
 5. Linda in köttet i aluminiumfolie och lägg på ett fat
 6. Sila buljongen i en kastrull och koka ihop den ca 10 minuter (spara morötterna).
 7. Tillsätt grädden och koka ihop ca 15 minuter. Rör ner gelén och sojan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen under omrörning och låt den koka några minuter.  Smaksätt med salt och peppar.
 
Till servering: Servera resten av såsen i en såsskål vid sidan om tillsammans med inlagd gurka, gelé, potatis, sallad och kokta grönsaker (gärna morötterna som tillagats med köttet).

Pressgurka

Den 2019-04-28, kl 09:40:00
Filed in Skeas Matrecept, Våran vardag | Kommentarer: 0
Hittade receptet här

Ingredienser

1 färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
1/2 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja

1. Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.
2. Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig.
3. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

Halv åtta hos oss a´la LCHF

Den 2019-04-28, kl 09:37:23
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Eftersom att Charlie och Klas gick på LCHF nu, så tänkte vi anpassa vår matlagning lite så eftersom vi gjorde en grytstek i ugn på fransyska så gjorde vi förutom potatis som tillbehör även rostade grönsaker i ugn. Sedan var efterrätten även rätt så LCHF.
 
Kan ju även säga att vi failade lite när vi tittade på receptet och såg tillbehöret "pressgurka". Så förutsatte vi att det var någonting man köpte, så väl inne på Coop så frågade Daniel efter detta. Personalen visste inte riktigt vad det var, men en tant som gick förbi förklarade snällt att det var något man gjorde själv hemma. Så då fick vi köpa ingredienser till det också.
 
Men middagen blev super och receptet kommer upp snarast, då detta absolut är något som vi kommer att laga längre fram också. Värt att notera är att vi fick impulsköpa en gryta igår då vi insåg att mormors 3L gryta inte skulle räcka till. Så det blev en röd Le cruiset gryta på 5L (med livstids garanti). Så detta ska man väl klara sig med lång tid framöver!

Balkongen före-efter

Den 2019-04-22, kl 20:38:49
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 1
Då har vi äntligen fått upp träväggen på balkongen. En liten före och efter bild så ni får se hur ful väggen var tidigare.. Betongvägg med fula spackelprickar till en fin trävägg. Tack för hjälpen Charlie och Klas. Guld värt!
 
Nu är nästa projekt att hänga upp lite spotlights och växter på väggen!
 

Plantering

Den 2019-04-21, kl 20:18:30
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 1
Har påbörjat sommarplanteringen till balkongen och detta år tänker jag färgglatt & somrigt, och då blir det självklart rosa! :)
 

Påsk

Den 2019-04-21, kl 20:17:27
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Det var oerhört vackert väder så det blev en hel del chillande i solen på dagen, 20 grader ute. Vem kan sitta inne då?!.. (jag lyckades även bränna mig på ryggen såklart, ingen blir förvånad).
 
Sedan firade vi in påsken tillsammans med Charlie, Klas, Mia och syrran med att grilla och äta ihjäl oss på godis. En riktigt trevlig påsk må jag säga!
 

Sommarvärme

Den 2019-04-19, kl 08:07:07
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Det är alltid lika jobbigt att ha ett stillasittande inomhusjobb, när solen och värmen dyker upp. Det kan man lungt säga att den gjorde igår. Det var 20 grader ute! Så på lunchen blev det en promenad till Ica, och sedan satt jag ute i solen och åt. På jobbet blev vi sedan bjudna på glass, så jag tog mig även friheten att sätta mig ute i solen och äta upp denna också.
 
För att faktiskt utnyttja den varma dagen så köpte vi färdig sallad på vägen hem och satte oss ute på balkongen och bara njöt. Kan sedan tilläggas att jag passade på att läsa ut en bok när jag ändå satt där. Så det blev balkonghäng med Totte till åtta på kvällen. Men boken var så himla spännande så att jag inte kunde sluta
 

Korv med morot

Den 2019-04-19, kl 07:54:44
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Den enda korven som är värd att äta enligt mig, det är ölkorvenSå i veckan har jag haft ölkorven som snacks framför teven, jag får såna cravingveckor på det ibland. Dock hade Daniel köpt en väldigt stark korv, så för att klara av att äta denna ölkorv, så blev det en morot också. Så jag fick äta varannan tugga ölkorv och varannan morot. Daniel tyckte det såg riktigt skumt ut, men tänka sig, det funkade faktiskt ihop!

Mys med flickorna

Den 2019-04-15, kl 19:06:00
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
I söndags så mötte jag upp Timea och Zoe i Slottskogen. Vi promenerade runt och tittade på djur uppe på berget & sysselsatte Zoe, vilket också blev dagens träningspass. Sen när hon tillslut somnade så gick vi in på café, käkade brunch & bara pratade. Riktigt mysig söndag men mina fina flickor
 
 

Inspiration till balkongen

Den 2019-04-14, kl 10:23:00
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
VI är ju inne på att bygga en vägg på balkongen, ena väggen är ju bara en ofärdig betongvägg med spackelfläckar just nu.
 
Så här är inspirationen för hur vi önskade att det såg ut
 

Lite shopping

Den 2019-04-13, kl 13:18:11
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Idag var jag och syrran förbi bakluckeloppisen i Slottskogen för att fortsätta hitta roliga dekorationer till Maria och Christians bröllop. Så lite smått och gått har vi ändå lyckats hitta! Sen hittade jag även en fin matta till balkongen. Vi håller ju fortfarande på att ställa den iordning så det kommer bilder sen när det är klart :) Därefter tog vi en liten promenad och bara njöt av körsbärsträden som äntligen börjat blomma. Nu är det ju dock fortfarande kyligt i luften, men tittar man på nästa vecka så kommer värmen tillbaka så smått, blir nog att grilla på påsk!
 
 

Körsbärsträd

Den 2019-04-13, kl 13:14:00
Filed in Våra Fotografier, Våran vardag | Kommentarer: 1
Älskar verkligen nu när dessa träd börjar blomma!
 
 

Ullared och balkonghäng

Den 2019-04-07, kl 17:56:47
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Igår la vi ut trappen på balkongen och fixade och donade, blommorna får dock vänta ett par dagar då väderapparna varnar för minusgrader på nätterna. Vilket är oerhört svårt att tänka sig när vi satt ute och grillade och hängde på balkongen till sju på kvällen!

Sen idag tog vi en tripp till Ullared, så handlade lite bra att ha grejer, inredning och en flamingokompis till Totte. Dock så hade jag Ullared som ett sista hopp för att hitta färgglada dynor till balkongen, men sicket. Så imorgon åker jag och köper gråa från Rusta!

Totte blev oerhört glad att äntligen få tillbaka sin plats på balkongen! 


Pussel

Den 2019-04-04, kl 12:52:14
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Igår efter jobbet så åkte jag förbi systeryster och vi sysselsatte oss genom att lägga ett 1000 bitars pussel och titta på familjen Kardashians. Mycket ointressant tv-program kan jag bara säga, men vi var ju rätt så upptagna med pusslet ändå. Vi lyckades ju komma rätt så långt på en kväll, men sen kan jag inte direkt säga att vi är så duktiga egentligen. Vi fuskade emellanåt. Pusslet är nämligen numrerat på baksidan av bitarna.
 

Vårstädning

Den 2019-04-04, kl 12:48:14
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Fick inspiration av syrran till att vårstäda garderoben, så detta har jag gjort nu och självklart hittar man många plagg som man inte kom ihåg att man ägde! Plus att man fått slänga ut kläder som man sparat sedan tidigare för att "det kan vara bra att ha", men som man aldrig ändå använt.
 
Nu gjorde ju inte syrran en spontan vårstädning direkt, hon fick ju panikstäda och tvätta allt efter att hon hittat en pälsänger på golvet. Så man skulle kunna säga att hennes städningar var väldigt mycket mer och intensivare än min. Men vi båda har i alla fall fått rensa ut och gjort garderoberna redo för kommande fynd från loppisar i sommar!

Till balkongen

Den 2019-04-02, kl 12:57:00
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Jag försöker klura hur vi kan göra på balkongen i år. Bland annat behöver vi nya sittdynor till stolarna.. och vill man inte ha dem i grå eller svart så blir det svårt. Vem hade kunnat tänka sig att det skulle vara så himla svårt att få tag på somriga dynor? De enda med färg jag hittat än så länge är rosa, från Coop...men ville egentligen ha blommiga
 
Sedan är frågan vad man ska göra på den fula väggen på balkongen. Vi hittade ett svart staket på 180x180 som man eventuellt skulle kunna hänga upp. Alternativt så fick jag en bright idé om att man kunde borra upp två skruvar, binda tvättlina mellan dem och hänga upp gardiner. Kanske inte är den smidigaste lösningen, men billig blir den i alla fall.
 
Här är de rosa sittdynorna som vi hittat
 

Vi får besök

Den 2019-04-01, kl 08:47:58
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Mamma med familj har bokat den årliga resan ner till Göteborg. Denna gång blir det över nationaldagshelgen, så nu ska vi bara sitta och klura på vad man skall hitta på då!
 

Lila Becca

Den 2019-04-01, kl 08:45:34
Filed in Vi Modellfotograferar, Våran vardag | Kommentarer: 0
Becca i skogen
Modell: Rebecca Eliasson, Fotograf: Jeanette Unfors