Lyxmiddag

Den 2015-03-28, kl 20:12:00
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Bara för att man är student så betyder det inte att man äter nudlar varje dag. Nej idag lyxade vi faktiskt till det med fläskfilé, potatisgratäng, ugnsrostade rotfrukter och tomat och en supergo sallad med italiensk salladsdressing. 
 

Hälsosammare vardag

Den 2015-03-28, kl 17:42:48
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Jag, Hacer och syrran har/ska börja med en 30 dagars utmaning. Här gäller det att börja träna mer och äta nyttigare. Så ska vi äta bröd, så ska det vara mörkt. Utesluta godis och chips och äta mer frukt istället! Inte äta onyttig snabbmat, och äta mer grönt. Ibland kommer man ju fuska lite. Men överlag ska vi försöka följa detta så gott det går!
 
Jag har ju jättesvårt för att inte äta något godis på kvällarna, blir så galet godissugen. Så därför har jag köpt hem melon, apelsin och vinddruvor och en massa olika varianter av nötter. Jag hoppas detta ska hjälpa mitt godissug.
Sen så har jag och syrran börjat med våra utflykter igen, jag på cykel och hon på rullskridskor. Vi försöker simma, ungefär en gång i veckan. Och så kör jag denna 30 dagars här under. Men det är svårt att ta sig tiden till att träna då man behöver plugga konstant. Jag prioriterar ju studierna före träningen, men den träningen på bilden går så snabbt att jag hinner ägna några minuter per dag till detta!

Det är bara att önska mig lycka till, för nu har det satt igång. :)
 
 

Nu kan man andas ut

Den 2015-03-19, kl 16:10:10
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Phuuu. Idag vart äntligen sista tentan för denna tentavecka klar! 2 timmars intensivt skrivande resulterade i 11 sidors flummande, som jag hoppas i alla fall är hyffsat okej utvecklat. Men men, återstår att se. Ligger nog precis på gränsen mellan godkänd och underkänd på denna. Så håll tummarna!

Fick även ett glatt besked att jag blev godkänt på tisdagstentan trots mitt fel. Så ingen omtenta för mig på måndag. GÖTT!
 

I övrigt så händer det inte så mycket, fredag blir det häng och mat med klasskompisarna hemma hos Rahim, och söndag blir Ullared med syster yster. Lördag ska spenderas med älsklingen, stackarn han har inte sett eller hört mycket av mig nu det sista när jag bara suttit och pluggat. Så nu ska detta tas igen!

Dax att fixa nya linser och glasögon också, men först det roligaste av allt. Synundersökning!
 

Tentavecka

Den 2015-03-19, kl 07:05:52
Filed in | Kommentarer: 0
Då närmar sig slutet av denna tentavecka och sammanfattningen är Måndag provet gick helt okej. Tisdag provet fick jag en liten blackout och får göra om sistachansen på måndag igen och provet idag får vi väl se beroende på frågorna som ställs.  Men jag kommer troligtvis ligga precis på gränsen.Tur dock att man har hela sommaren på sig att plugga till den om man inte klarar den!
Men snart är dessa tentor klara och då kan jag fokusera på omtentan i ellära som dyker upp efter påsk! 

Prov i subnetting

Den 2015-03-12, kl 19:51:43
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
För att bli godkänd i CCNA 1 och få möjlighet till certifiering i Cisco så var man tvungen att klara en online del och en subnetting del på papper. Subnetting är då när man delar upp ett nät till flera små nät. Bra att göra i större företag för att dela upp nätverket i mindre delar. 

Hursom, provet var galet. Vi hade inte gått igenom tillräckligt mycket med subnetting av IPv6, och halva provet var just detta. Sen gick det på tid, så vi hade bara 30 min på oss att göra detta.. Sammanlagt klarade 3 av 37 detta prov.. vi ska få göra om det nästa vecka igen. men, tror ni att läraren blev lite förvånad av det dåliga resultatet... Idag på lektionen så frågade han klassen vad han skulle gå igenom, och alla svarade IPv6, hahaha. Well well nästa vecka fixar jag det ;D
 
 

Börjar känna stressen..

Den 2015-03-05, kl 18:14:02
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
.. Ja, då är nästa vecka sista veckan på dessa kursen och sen är det prov! Helt galet hur fort tiden går, hur ska jag hinna plugga in allt!?
 
Nästa vecka ska jag ju även försöka hinna träffa Petra en liten sväng också då hon kommer förbi Göteborg i jobbsyfte två dagar mitt i veckan. Lördagen ska jag se musikalen Flashdance med Daniel och hans vänner, äta lite middag och så. Fredag och söndag lär jag panikplugga alltså! Tur att jag har lite extra duggapoäng till provet till måndag i alla fall, så det är stor chans att jag klarar provet även om jag svarar lite fel och så. Däremot provet på torsdagen, operativsystem och drift av servrar lär bli svårare att klara! 
 
Så nej, mej lär ni inte höra mycket av innan proven. För nu ska jag gå in i någon form av pluggvärld tillsammans med min laptop, och Totte förståss.
 
 
 

Vad är det egentligen du gör på skolan?

Den 2015-03-01, kl 19:45:59
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Well, om man inte kan så mycket som har med dator att göra så kommer man inte riktigt hänga med nu med alla uttryck. Men tänkte ge en liten sammanfattning av vad vi gjort i denna kurs Nätverk 1 och operativsystem på laborationerna
 
Uppgift 1:
* Installera två servrar varav en som coreserver (vilket innebär endast kommandobaserat operativsystem)
  Koppla ihop dessa med DFS så att servrarna speglar varandra så att allting fungerar även om en av dom inte 
  är startad
* Installera två klient datorer med valfritt operativsystem, typ windows 7
* Konfigurera statiska IP addresser 
* samt installera en bredbandsrouter och konfigurera ihop detta till ett nätverk med tillgång till internet
 
Uppgift 2:
* Installera Active Directory och lägga till användare och grupper och strukturera upp till ett företag. Detta är alltså ett program som gör att man kan logga in på vilken dator som helst inom ett nätverk och att alla personliga inställningar och mappar följer med.
* Även installera en delad skrivare som alla på nätverket skall kunna skriva ut på
 
Uppgift 3
* Sätta igång DHCP, vilket innebär att datorerna får dynamiska IP addresser, vilket underlättar i ett större nätverk
 
Uppgift 4
* Installera Cisco Routern istället.. mycket konfiguration och förstå hur den fungerar. Nu kopplade vi ihop vårt nätverk med resten av klassens. Men med statisk routing, alltså man själv måste berätta för routern vilka vägar den ska ta för att komma fram till rätt ställe
 
Uppgift 5
* Ställa in dynamisk routing så att routern själv får hitta de bästa vägarna
 
Uppgift 6
* Fixa DNS, vilket innebär namnuppslagning. Så datorerna inte längre bara heter ip addresser utan att man istället bara kan söka på namn på någons dator och så får man veta dess ip adress och tvärtom. Här lade vi även till virtuella datorer och sub DNS
 
Uppgift 7
* Möjliggöra fjärrstyrning av datorer inom det egna nätverket (alltså att man ska kunna ansluta till en annan dator inom samma nätverk, för att administratörer ska kunna gå in och hjälpa och styra datorn om användaren får problem)
 
Uppgift 8
* Fixa backuprutiner så alla användares hemkataloger och gruppkataloger görs backup av kontinuerligt
 
Uppgift 9
* Fixa en E-mailserver samt backup E-mailserver. Här fick man själv välja vilket program man ville använda (vi valde efter många om och men IMAIL som server klient, och Mozilla Thunderbird på klienterna)
 
Uppgift 10
* Installera en FTP server. Här valde vi tillslut den enklaste varianten FileZilla, som jag faktiskt tidigare har jobbat lite med. Så den kändes bra och bekant!
 
Uppgift 11
Är sista uppgiften som vi får imorgon. Där ska vi göra Virtualisering på Windows 2012 Server. Installation av Linuxserver (virtuell). Installation och konfigurering av webserver på Linuxserver.
 
 
Såhär kan det se ut när alla grupper har kopplat ihop sina nätverk i labbet!