2 år och 7 månader

Den 2022-12-31, kl 13:42:52
Filed in Skeas Skrutt Matteo, Våran vardag | Kommentarer: 0
Månadens Favoritleksak: Jultåget under granen, alla bilar, fiskespelet
Månadens Favoritmat: Pannkakor, köttbullar 
Månadens Favoritord: Kom, Kom 
Månadens Favoritprogram:  små bilar på Youtube

Nu går det fort med tal och förståelse. Du pratar otroligt mycket och härmar fortfarande som en papegoja, du förstår mer och mer det man förklarar och vill gärna förklara själv. Och så sjunger du, mycket 'blinka lilla stjärna' och 'imse vimse spindel'. 
Du har också två roliga kompisar på förskolan, Ivar och Vera,som du verkar hänga med större delen av tiden och pratar om när du kommer hem. Och så har du lärt dig att cykla trehjuling i så hög fart så att förskollärare får ropa till dig att sakta ner så att du inte tippar i kurvorna. 

Du är fortfarande i en liten trotsig period som pendlar på dagsbasis men är förövrigt väldigt glad och nyfiken på allt. Så fort du träffar på en ny sak så blir du genast nyfiken på vad det är och hur det fungerar, kan någonting rulla, går det att snurra eller vad händer egentligen om man vrider och vänder på det. Hur hänger den ihop, och så kan du gärna finurla på det ett bra tag, be om hjälp så att vi får visa och sen övar du på att göra likadant tills det går. 

Det är väldigt roligt att du älskar att träffa våra närmaste här, och vill alltid följa med när det ska hända saker. Det har du nog fått ifrån mig! Allt är så spännande, men ibland är det svårt att acceptera att mamma inte kan köpa alla bilar du ser, eller att man inte kan ta hem alla stenar man hittat..

Du kommer fortfarande in på nätterna och sover mellan oss, och som en virvelvind cirklar du runt. Dina ben sparkar fotboll i sömnen och ditt huvud gosar sig nära. Man får ju passa på att gosa tillbaka sålänge det varar, men emellanåt får man ju vända ryggen till för att inte få en karatespark i magen. Sen har du ju börja ta lite sovmorgon också, till våran förtjusning och äntligen sover du till runt 7.30 tiden och ligger sen gärna kvar i sängen en liten stund om vi sätter igång teven. Guld värt för oss gamlingar som behöver vakna långsamt!

Nu har vi också börjat pottträna på riktigt och du har endast nattblöja kvar och jag måste ändå säga att det går hyffsat bra det här. Peppar, Peppar. Du har inte provat nummer två ännu, så den kämpar vi med, men du har ju tillochmed sagt till några gånger att det är dags för pottan. Så det känns ju ändå bra!

Och så får vi väl nämna att du fortfarande är biltokig och älskar dina bilar. Du har så många bilar att vi inte riktigt vet vart vi ska göra av alla! Så emellanåt så skänker jag faktiskt bort de bilarna du inte lekt med på länge, för att göra plats. Om du visste det så skulle du nog bli rätt så sur på mig. Men hade vi bara haft ett förråd så hade jag kunnat gömma dom ett tag istället, och plocka fram någon månad senare.



Vilopaus

Den 2022-12-31, kl 13:27:57
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Man får passa på att njuta av dom mysiga stunderna emellan trotsperioderna. Som Igår hade vi en riktig gnällspik som inte alls var nöjd över någonting.

Det gäller ju bara att preppa sig med tusentals minuters tålamod när allt ska göras själv och allt man gör är fel. Man tar fram fel kalsonger, öppnar fel banan, smörar mackan på fel sätt, häller upp vatten då det skulle varit juice, men det är fel juice, så man måste hälla ut och fylla på med vatten igen. Eller när man vill gå ut, men vägrar ta på sig kläder, men vill ändå gå ut och det är fel kläder, fel skor, andra vantar.. ja listan kan göras lång. Mycket tankar, idéer och känslor i en så liten kropp. Men man får bara andas, gilla läget och se till att man börjar i tid så det inte blir akutstressigt för då tar det tvärstopp och händer ingenting.

Så nu har vi en liten mysstund i sängen så att jag kan fylla på min tålamodsbank så löser vi resten av dagen galant!


Ledig vecka

Den 2022-12-30, kl 20:02:51
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Den lediga veckan kändes kort och det är redan fredagskväll nu. Fokus denna veckan har varit potträning, därav mest hemmavid. Så vi har lekt med alla nya leksaker, rullat undan mattan, torkat kiss och suttit på pottan. Men nu tillslut känns det som att det går bättre, man får bara ha lite koll på klockan när det är dags för pottan igen. Än så länge låter vi nattblöjan vara kvar, eftersom han kommer in och sover i vår säng mitt i natten.

Vi har dock både vågat oss iväg till Kidz Center en sväng på Frölunda Torg, letat guld nagellack i en massa butiker, och lekt i slottskogen. Så vi har inte bara varit hemma i alla fall. Imorgon ska vi ut o kolla på en resepotta som vi kan ta med ut på äventyr



Juldagen, Annandagen

Den 2022-12-27, kl 20:09:07
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Nu har familjen Dahlberg åkt hem igen, men vi har hunnit mycket på dessa dagar. Vi har hängt i soffan, sprungit i Nordstan och på Frölunda Torg, fikat, ätit och promenerat. Vi har jagat efter en slips till William som han skulle ha till nyår, och hittade tillslut en på slipsknuten. Gått på ett regnigt Liseberg, och så har Vi lekt med Matteo och ätit pepparkakor med ädelost. 









Julafton hos Becca

Den 2022-12-25, kl 07:38:54
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Kalle Anka, fika, tomte, middag och julklappspel. En riktig traditionell jul hos Becca o Erik. Mysigt och lyckat!














God Jul!

Den 2022-12-23, kl 18:26:44
Filed in Skeas Skrutt Matteo, Våran vardag | Kommentarer: 0
Årets julkort blev väl lite gulligt trots att han saknar hals




Julfika

Den 2022-12-18, kl 18:47:37
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Idag blev det julfika hos syrran där vi bjöd på allt som vi bakat. Otroligt mätta blev vi och mysigt var det. Vi skulle köra hela halvåtta-gänget men Maria, Christian o Victoria var sjuka. Så vi blev färre än väntat, men det är ju dessa tider. Men Charlie o Klas var med i alla fall och fick se Becca o Eriks nya hus. Mätt blev man då, och Matteo fick ju i sig tillräckligt med socker för hela veckan och stendäckade i bilen hem.  Idag fick han välja kläder själv och då blev det tomtetröja med tyllkjol, julstrumpor och mammas lilla tomteluva. Sen matchade vi naglarna med rött båda två 



Pepparkakshus

Den 2022-12-17, kl 17:03:11
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Idag har vi byggt pepparkakshus. Efter mycket kaos och strössel över hela köket så blev vi tillslut klara. Jag visste ju att det skulle bli kaos att göra detta med Matteo, men lite tålamod och överseende med det mesta så överlevde vi detta!


Julfest på jobbet

Den 2022-12-17, kl 17:01:12
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Igår kväll vart det julfest på jobbet tillsammans med de två andra Göteborgskontoren så det var väldigt mycket folk! Maten beställdes från Aquarell, men dom hade levererat för lite så vi fick snällt vänta tills dom kom ut med mer mat så jag hann bli riktigt hungrig, men gott var det! Vi använde flertal av konferensrummen till att äta i, och några att leka i. Det fanns minibiljard, hockeyspel, PlayStation och dart. ,och sen blev det julquiz där mitt lag kom sist.. Men det var en riktigt trevlig kväll


Hela familjen

Den 2022-12-17, kl 16:56:58
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Tänk att vi tillslut har en bild där hela familjen är samlad


Budapest

Den 2022-12-13, kl 22:42:16
Filed in Våra Resor, Våran vardag | Kommentarer: 0
Fredag
Flyget gick klockan 10 med wizz air. Vi hade ju hittat superbilliga biljetter för ca 150kr var, med endast väska som går in under sätet framför och onumrerad plats. Självklart hamnade vi i olika delar av planet, men platsbokningen kostade ca 400kr så det var verkligen inte värt för att få sitta tillsammans. Istället så gillade vi läget och chillade på varsin plats, dock med lite försening pga en busschaufför som försvann en sväng efter att han kört ut första vändan med folk till planet. Men det var en överkomlig försening i alla fall. Väl framme på flygplatsen i Budapest tog vi oss till lokalbussen 100E som kostade 1500 Huf per person in till stan. 1500 Huf = 40kr. Ni fattar att det var knepigt att räkna om pengarna här, så vi fick använda valuta.se konstant! 
 
Men det var i alla fall bra att dom har en app nu för tiden "Budapest GO" där man enkelt kan köpa biljetter till all typ av lokaltrafik, och Bolt taxi som vi använde ett antal gånger
 
Vi tog en promenad från hållplatsen där bussen stannade in till hotellet och passerade två julmarknader påvägen. Sen kastade vi oss i sängen på hotellet och chillade en stund innan vi begav oss ut och tittade på fler julmarknader runt om i centrum. Det var otroligt skönt att vi valde att lägga lite mer pengar på boendet för att bo mitt i smeten. Vi skulle sen gå ut och äta pasta och hade valt ut restaurangen med bäst recensioner i närområdet, när vi kommer dit visare det sig att det är stängt för "private event". Besvikelsen var stor och vi fumlade runt lite men upptäckte snabbt att det var rätt så fullt överallt. Så tillslut kom vi på att vi gått förbi ett thai ställe, så det blev en pad thai tillslut. Sen köpte vi med oss lite chips och vin till hotellet och chillade där resten av kvällen. Så det blev en kort kväll, men det var skönt att få sova 
 
Lördag
Vaknade vi tidigt såklart, men vi passade på att chilla lite och sen gå ner och äta frukost. Tyvärr var frukosten lite snål och man saknade vissa saker man är van. Men den var väl helt okej i alla fall. Därefter tänkte vi ta oss till ett shoppingcenter, men klockan gick så långsamt att vi tillslut valde att promenera bort. Vi promenerade då längs med Donau som delar på Buda och Pest. Vi gick förbi  monumentet "skorna" som är ett minnesmärke för judarna som sköts ihjäl vid donau under andra världskriget.
 
Vi passerade även parlamentet och hoppade tillslut på en buss för att ta oss hela vägen till Westend Shopping Center, med hela 400 butiker. Det var galet stort, men eftersom vi endast reste med liten väska så gick det ju inte att shoppa så mycket. Det blev i alla fall varsin ny väska (eftersom våra var så slitna), en liten bil till Matteo och glass. Men att bara strosa runt och titta på kläder och julsaker är ju mysigt! Sen tog vi en Bolt-taxi upp till Budaslottet där vi tänkte gå ner i labyrinterna. Men det visade sig att dom endast tog kontanter och förbjöd fotografering. Så då sket vi i det och tog en runda uppe på berget och till Fiskebastionen som är otroligt tjusig byggnad.
 
Tanken var att vi skulle strosa där uppe fram tills att det mörknade, men klockan var på tok för lite. Så efter att jag försökt dricka varmt vin som var fruktansvärt äckligt så begav vi oss ner istället. Nu tänkte vi gå på retro museum istället nere i stan. Men det var stängt för ett "private event". Så vi fick istället ta oss till hotellet och vila innan det var dags att bege sig ut igen. Denna gången åkte vi till Margreteön och gick på Lumina Park, som var en ljusinstallation. 
 
 
 
Sedan hade vi blivit riktigt hungriga men tänkte åka och spana in en ruinbar, så vi fick ta första bästa ställe på vägen, vilket blev ett sunkigt pizza/pasta hak. Men maten gick att äta och sedan kunde vi traska in på Szimpla Kert, populäraste ruinbaren såklart. Så det var trångt, så vi stannade inte så länge utan kikade in en sväng på stället brevid, som tydligen var ett food court. Men där regnade det in och nu hade det börjat SPÖ regna, så beställde snabbt en Bolt-taxi tillbaka till hotellet där vi tog en drink i baren innan vi gick och la oss
 
 
 Söndag
Gick vi ner lite tidigare till frukosten och det var det ju värt, för då fanns det både någon typ av mannagrynsgröt, mer pålägg och bröd att välja på. Så nu var ju frukosten faktiskt mycket bättre än gårddagen. Därefter tog vi oss till Retro museet när dom öppnade och strosade lite. Tyvärr stod nästintill all text endast på Ungerska, men det var i alla fall ett väldigt coolt museeum
 
Sen tog vi oss bort till New York Cafe, som sägs ska vara superfancy och fint. Men den långa långa kön gjorde att vi tillslut gav upp och försökte hitta ett annat ställe i närheten istället. Så det slutade med att vi hittade ett cafe som serverade Gulash. För självklart måste man ju äta gulash när man ändå är i Ungern. Den var god, men stark så att jag började gråta. 
 
När vi var klara med lunchen så bar det av mot det populära och rekommenderade spat Szechenyin Spa, och det var inte alls vad vi förväntade oss. Kön ringlade otroligt lång och man var tvungen att ha med eller köpa både tofflor och handduk (som tur var så hade vi tagit med oss små handdukar hemifrån som vi kunde kasta efteråt). Vi bytte om på ena sidan av byggnaden och det fanns utomhuspooler samt pooler och bastu på andra sidan byggnaden. Så vi fick hoppa i utepoolen och ta oss genom den och sen springa in till andra sidan och hoppa i en pool. Inte heller var det så varmt som vi hade önskat, men tillslut lyckades vi ju hitta en pool med 38 grader där vi satte oss länge länge. Det kändes dock mer som ett badhus istället för spa och det kan ju dels bero på att det var så otroligt mycket folk och blev väldigt hög ljudvolym i den gamla byggnaden med högt i tak. Man saknade spa musiken. Men gubben bredvid oss i poolen var så avslappnad att han somnade, så det kanske bara var vi som hade lite andra förväntningar än de övriga som var där.
 
Efter badet så tog vi en promenad i parken bredvid, där visade det sig också vara en julmarknad och en eldshow. Så det var ju ett trevlig avslut på resan.
 
Sen var det dags att äta lite innan vi begav oss till flygplatsen igen, vi var där i mycket god tid eftersom att planet inte skulle gå förrän 22.25. Så vi passade på att ladda mobilerna och vila lite. Tyvärr blev det ju också förseningar så jag klev väl in genom dörren hemma runt 01.30 på natten. Mör efter resan och jobb dagen efter. Men vi hade en riktigt trevlig resa med lite tråkigt och regnigt väder 
 

Pepparkaka

Den 2022-12-13, kl 20:36:36
Filed in Skeas Skrutt Matteo, Våran vardag | Kommentarer: 0
Imorse var det dags för lucia på förskolan och Matteo fick vara pepparkaka. Han var en väldigt fin och stolt pepparkaka och kom intågande med en kompis i handen. Det var ett litet luciatåg och sen satte sig barnen i en ring i mitten och sjöng luciasånger med pedagogerna. Eller ja, pedagogerna sjöng och barnen tittade på. Några barn blev ledsna när de såg sina föräldrar och fick snabbt hoppa ur ringen och sitta i sina föräldrars knä. Matteo registrerade inte ens att vi var där. Men när det var klart och dags för fika så blev han i alla fall glad att se oss igen och visade oss köket. Mysigt med lite lucia! Jag hade dagen till ära tagit på mig lite glitter på jobbet, det uppskattades!




Pepparkakor och Djungelgympa

Den 2022-12-04, kl 17:48:27
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Idag har vi varit produktiva, vi har varit och djungelgympat, bytt den trasiga julstjärnan på Clas Ohlsson och varit hos Malin och Anton och bakat pepparkakor. Barnen var med en liten stund I alla fall, men sen sprang dom iväg och lekte istället 



Jul på Liseberg

Den 2022-12-03, kl 20:16:04
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Tanken var att vi skulle åka skridskor, men efter en sväng på marknaden och tomtebloss så vart vi så kalla att vi fick åka upp i tornet och värma oss på Max. Det var otroligt mycket folk där inne, galet trångt överallt. Men lite julklappar fick i alla fall följa oss hem efter besöket. Så får vi ta skridskorna en annan dag


Köpa julstjärna

Den 2022-12-02, kl 22:44:48
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Köpte en ny julstjärna på Clas Ohlsson igår, idag har den tydligen fallit sönder. Vilken underbar kvalité


Fira Becca

Den 2022-12-01, kl 19:01:53
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Becca blev ett år äldre igår och det firade vi på pinchos. Hon fick en marabou och energidryck av mig. Men den riktiga presenten till varandra är ju Budapestresan nästa helg.
Mysigt var det att komma ut, och vi satt tills dom körde ut oss från restaurangen