Söndagsstek med gräddsås

Hittade receptet här
 
Ingredienser för 4 portioner
2 gula lökar
4 morötter
ca 1 kg fransyska eller liknande
1 msk smör
salt och svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
15 hela svartpepparkorn
7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk soja
1 tsk majsstärkelse

1. Sätt ugnen på 150˚C.
2. Skala och skär lök och morötter i grova bitar. 
3. Bryn köttet runt om i smöret i en gryta, helst gjutjärn. Krydda köttet runt om med salt och peppar under tiden det bryns. 
 4. Tillsätt grönsakerna, kryddorna och buljongen. Koka upp, sätt på ett tätslutande lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar eller tills köttets innertemperatur är 75˚C.
Starta timer
 5. Linda in köttet i aluminiumfolie och lägg på ett fat
 6. Sila buljongen i en kastrull och koka ihop den ca 10 minuter (spara morötterna).
 7. Tillsätt grädden och koka ihop ca 15 minuter. Rör ner gelén och sojan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen under omrörning och låt den koka några minuter.  Smaksätt med salt och peppar.
 
Till servering: Servera resten av såsen i en såsskål vid sidan om tillsammans med inlagd gurka, gelé, potatis, sallad och kokta grönsaker (gärna morötterna som tillagats med köttet).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback