Vardagen med bäbis

Den 2020-05-31, kl 11:50:05
Filed in Skeas Skrutt Matteo, Våran vardag | Kommentarer: 0
Man hinner inte göra så mycket nu när man har en bäbis i familjen. Skrutten bajsar, äter och sover. Och när han sover så försöker jag också att sova. Vi försöker även komma ut och promenera en gång per dag, dock har jag haft jätteont i en muskel, insida lår. Så jag har haltat fram, så har inte kunnat gå så långa sträckor, men det börjar äntligen släppa lite.
 
Kroppen har också så smått börjat återhämta sig, har laddat ner en app med mamma-övningar som jag precis har börjat med. Kroppen behöver ju tid på sig, så jag ska inte stressa den. Jag vet ju mammor som fått problem med bråck och annat på grund av att dom tränat för hårt för tidigt.
 
Men vi har det mysigt här hemma i alla fall i våran lilla bubbla och på onsdag så börjar Daniel att jobba igen. Så får väl se vad jag hittar på då.
 
Matteo tycker om att sova. Tur att han gått upp i vikt, så nu behöver jag inte längre försöka väcka honom var 3dje timma utan kan låta honom vakna av sig själv.
 



Bebis är här

Den 2020-05-23, kl 13:30:53
Filed in Skeas Skrutt Matteo, Våran vardag | Kommentarer: 0
Måndagkväll började värkarna komma så smått, och fortsatte under natten. På tisdagsmorgonen skulle jag till östra på ctg undersökning igen och allt såg bra ut men det hade börjat göra mer ont, så jag fick med mig värktabletter hem och så skulle jag avvakta. Väl hemma så hann jag precis ta värktabletterna och la mig ner i soffan, så spydde jag upp det igen. Ringde koordinator som ville att jag skulle försöka vila lite men efter att jag stått i duschen med konstanta värkar så ringde jag tillbaka och sa att jag inte fixade mer hemma utan behövde komma in.

Så då åkte vi in och fick komma in på ett förlossningsrum. De ville att vi skulle börja med övningar och lustgas mot värken men jag insåg ganska snabbt att det inte hjälpte så jag bad om en epidural. Så dom kollade att jag var öppen, och ringde läkaren. Han var också rätt så snabbt på plats, vilket hörde till ovanligheten, så jag hade tur. Och den kickade ju igång rätt så omgående så det var skönt. Det tråkiga var ju att allting stannade av, vilket är vanligt när man tar ryggmärgsbedövningen. Så vi fick avvakta och vila för att se om det kunde komma igång av sig själv igen.. Men det tog ju alldeles för lång tid så de fick sätta i dropp så att jag skulle komma igång igen.

Tid tog det, men tillslut började det komma igång och efter ett antal olika ställningar så var det dags att krysta och andas igenom värkarna. Att bara andas var det svåraste och värsta av allt. Men tillslut så valde han att titta fram och allt gick bra! Han fick komma upp på min mage och vi konstaterade att det var en liten Matteo. Vi fick sedan ligga kvar där i två timmar innan jag o Matteo fick gå o sova inne på Bb och Daniel åkte hem.

Onsdag och halva torsdag så låg vi där själva på BB och bara försökte sova, återhämta oss och förstå sig på det här med amning. Det är ju inte det lättaste! Fick prova vara kossa och köra lite elektrisk pump men fick komplettera upp med lite ersättning. Efter att läkaren kollat allting och jag pratat med en barnmorska så fick Daniel tillslut hämta hem mig. Så nu har vi bara återhämtat oss sedan dess och försökt amma och pumpa. Det här med amning verkar ju vara en hel jäkla vetenskap! Men Mia ska hjälpa mig så det är ju riktigt skönt.

Men det är gött att graviditeten nu är över och nu kan vi ju börja vårat nya liv tillsammans! 

 






The shit just got real

Den 2020-05-18, kl 15:07:49
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Gick upp o kissade inatt och fick därefter en värk så jag satt kvar en stund och då började det rinna ganska mycket. Kunde det vara vattnet som gått?

På morgonen ringde jag förlossningskoordinatorn som tyckte jag skulle åka in till akutmottagningen för gravida och kolla detta.. Så det var bara att bege sig dit och visst kunde barnmorskan snabbt konstatera att det var vattnet som gått. Så jag fick ligga en stund och göra en ctg undersökning där dom mäter värkar och bebisens hjärtljud. Och mina värkar har ju knappt kommit igång, inatt kände jag ju av dom men inget på morgonen. Så jag blev hemskickad med informationen att jag kommer få åka tillbaka en gång om dagen nu o göra samma ctg och om det inte kommer igång av sig själv inom 72h eller att någonting förändras så hjälper dom kroppen att komma igång då. Men dom hoppas på att kroppen själv ska sätta igång det. 

Så helt plötsligt blev det på riktigt och under veckan kommer det en bebis!

Jag som är så rastlös och ändå inte har några värkar ännu åkte förbi jobbet o hämtade datorn och meddelade att jag sitter hemifrån o jobbar nu. Chefen blev så förvånad och utbrast "Men vad gör du här?!" när jag klev in genom dörren. För jag hade skickat en förvarning medans jag var på Östra och sagt att vattnet hade gått.. Men han känner mig vid det här laget och vet att man inte säger emot en gravid. Så jag kunde snabbt plocka ihop mina saker och ta hem dator och telefon och jobba. Så får vi se hur många dagar jag jobbar helt enkelt!

Magen är helt färdigbakad och håller på att spricka



Utflykt Linköping

Den 2020-05-16, kl 19:05:00
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Vi tog en bilpromenad till Linköping idag, för säkerhetsskull fick jag sitta på en svartsäck och BB-väskan fick följa med i bilen, just in case...
 
Vi tog oss till Läckö slott och tog en liten guidad tur där inne (inte värt 80kr per person..), hade tänkt promenera i närområdet men det blåste så kallt att vi uteslöt det ganska fort. Sen när vi tänkt äta på restaurangen Naturum som låg i området så upptäckte vi att priserna var galna. Så vi tog bilen in till centrala Linköping istället. Kan säga att det var rätt så folktomt och väldigt lite butiker, men jag gissar på att stan ska upplevas på sommaren och inte i corona tider. Att hitta en restaurang var inte det lättaste, men vi landade på Cyrano tillslut och fick i oss en bit mat innan det var dags att hoppa in i bilen igen och bege sig tillbaka

 
 

När kisse vill ha uppmärksamhet

Den 2020-05-16, kl 08:22:30
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 1
Jag låg i sängen och tittade på Eurovision-sveriges tolva häromdagen och pratade med Becca i telefon. Eftersom det började så sent så blev det inte att jag åkte till henne. 

Mina favoriter var Ryssland, Litauen, Bulgarien och Island.

Totte var måttligt road av eurovision och satt bara och stirrade på mig i flera timmar!


Arken Spa

Den 2020-05-14, kl 09:13:16
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Jag, Becca och Marie köpte en deal på Arken, kvällsspa för 250kr per person. Vi har ju aldrig varit på Arken tidigare, men ryktet har sagt att det är bästa spaet i Göteborg så vi hade hyffsat höga förväntningar. Och det var faktiskt ett riktigt bra spa, med flera pooler, bastu med olika dofter, utomhuspool, olika typer av chillrum (såsom vattensängsrum, orangeri, ljusterapirum), tvagningsrum och annat gott. Vi hade så pass mysigt att vi inte kom därifrån förrän strax innan de stängde klockan 21, skrubbade och välsmorda. Åker gärna tillbaka dit igen!
 
Det var mobilförbud inne på spa avdelningen så har inga bilder att visa därinnifrån utan fick sno en bild från deras hemsida.
 

Barnmorskan

Den 2020-05-12, kl 15:57:00
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Jag var hos barnmorskan igår och kollade att bebis och magen växer normalt, vilket det gör. Hade fortfarande lite dåliga järnvärden så ska fortsätta trycka i mig järntabletter, kul. Och bäbis har fixerat sig/gjort sig redo att komma ut.
 
Hon vart väldigt förvånad över att jag fortfarande jobbade, eftersom höggravida nu räknas som en riskgrupp så rekommenderade hon mig och Daniel att gå hem snart. Så jag pratade med min chef och bestämde att jag går hem till Kristi Himmelfärds (som redan är nästa onsdag), men att jag kan veckan därefter sitta och jobba lite hemifrån när jag orkar. Vilket var en bra lösning för mig, för då har jag ändå någonting att sysselsätta mig med hemma, men kan ändå ligga och vila och bara ta det lungt eftersom man tydligen ska göra det när man är gravid. Men emellanåt har jag så himla mycket energi så att jag inte riktigt vet vad jag ska göra! Men sen vet man ju aldrig, helt plötsligt så kommer det väl sätta igång och så kommer bäbis plötsligt bara vara här!
 
Hon sa ju det också att de flesta partners också försöker jobba hemifrån precis i slutet, p g a coronarisken, för uppvisar han det minsta lilla symtom på någonting så får han inte följa med till förlossningen alls och det hade ju varit väldigt illa! Jag har i alla fall safeat upp med Timea om det skulle skita sig, för jag vill ju inte ligga där helt själv.
 
Barnmorskan tipsade även om att dricka ett glas mjölk innan jag går och lägger mig, det ska tydligen hjälpa många som har problem med halsbränna och sura uppstötningar. Nu har jag ju inte druckit mjölk sedan jag var liten egentligen, eftersom jag varit lite laktoskänslig. Men inte kommer jag ihåg att mjölk smakade så illa. Okej, mina smaklökar är hej kom & hjälp mig just nu, och jag har till och med svårt att dricka vatten trots att jag älskat vatten hela livet.. men jag fick verkligen tvinga i mig det där mjölkglaset igår. Och visst, det kändes väl lite bättre än natten före, men jag vet inte om det var mjölken eller att jag ätit annorlunda? Förutom det så tipsade hon om omeprazol, eftersom jag redan testat novalucol och gaviscon nu..
 
Sen har jag packat klart BB-väskan och har nu bara kvar att göra en spellista som jag kan ha på förlossningen, självklart ska det vara både Spice Girls och Britney på den listan. Syrran tyckte jag borde köra "you better work bitch" på repeat, för att tagga mig själv. Bra idé tyckte jag också!
 
Tänk att skrutten snart är här!
 

Förlossningsrädsla

Den 2020-05-10, kl 22:16:13
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Jag har väl alltid haft någon typ av förlossningsrädsla och det är väl också en av anledningarna till att jag lagt det där med barn så långt fram i tiden. Redan när en kompis på gymnasiet så att hon ville ha barn innan 20, så kontrade jag snabbt med efter 30. Sen är det ju inte enda anledningen heller, utan det fanns mycket jag behövde känna att jag gjort före, både gällande resor, jobb och mentalt. 

Men nu känns det faktiskt som att jag börjar närma mig mentalt för att vara mamma. Och förlossningsrädslan har jag tagit tag i, vi har tittat på föda utan rädsla och en föräldrakurs, så den paniken jag kände varje gång jag tänkte på förlossning är borta i alla fall. 

Jag har också kommit fram till att de tre största rädslorna jag haft angående förlossning är: 
1. Smärtan 
2. Att spricka
3. Att tappa kontrollen

Smärtan hoppas jag kunna hantera med de olika verktygen man gått igenom i föda utan rädsla, sen vet jag också att man på sjukhuset kan använda lustgas och epidural som faktiskt skall vara oerhört effektiva. 
Jag har även läst på angående att spricka och idag är det inte så vanligt att man spricker så mycket då dom nu använder den bättre tekniken att hålla emot. Sen att Östra Sjukhuset skall ha oerhört kompetent personal gör mig också mycket tryggare i det hela.
Sen det här med att tappa kontrollen, att man inte vet vad som kommer hända, det är jobbigt. Men som Mia sagt till mig flertal gånger, barnmorskorna jobbar med detta dagligen och kommer vägleda dig vad som än händer. De har varit med om alla typer av förlossningar, så man måste bara våga lita på dom. Sen har ju kvinnor fött barn i alla tider, så varför skulle just inte jag kunna klara det?

Så ja, nu är jag i alla fall mer förberedd än någonsin inför det som komma skall. Tyvärr har ju denna oro tagit upp större delen av min graviditet och jag har haft svårt att tänka på tiden efter förlossningen. Att man faktiskt ska ta hem en bäbis från BB som också ska bo och leva tillsammans med oss. Men jag börjar så smått att ta tag i dessa tankar också. Men jag gissar att det nog är först när man väl kommer hem med knytet som poletten på riktigt kommer trilla ner.


Botaniska i skogen

Den 2020-05-10, kl 10:26:07
Filed in Vi Modellfotograferar, Våran vardag | Kommentarer: 1
Igår var jag och Becca ute på promenad, det var sommar i luften med fåglar som sjöng och hela Göteborg har slagit över till grönt
Modell: Rebecca Eliasson
Fotograf: Jeanette Unfors

Balkongen

Den 2020-05-10, kl 10:19:17
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Har börjat göra iordning balkongen, så tusen kronor fattigare men en massa blommor rikare börjar det äntligen se somrigt ut! Jag har även köpt in en ny ljusslinga från Clas Ohlsson. Nu är det bara kvar att köpa lite blommor till andra sidan av balkongen och lite spotlights till träväggen
 

Bokad kalender

Den 2020-05-09, kl 10:39:50
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Kommande vecka har jag faktiskt rätt så bokat i kalendern, utöver jobb då, medans veckan därpå är helt tom. Så jag har sagt till Matteo att han får titta  ut på fredagkväll om han vill. Men inte före det.

Idag ska jag fixa lite blommor till balkongen, för jag har ju redan börjat hänga där varje dag och då behöver man lite färgglada växter som livar upp.
Just det, nu har jag ju precis gått in i vecka 38. Galet va? Halsbränna är värre än någonsin men fick tips om flytande gaviscon innan man går och lägger sig, så nu kan jag sova i alla fall. Bajsa är värre, dessa jäkla järntabletter gör ju magen stenhård och jag som ska försöka ta två tabletter vissa dagar för att få upp mitt dåliga järnvärde... får försöka ta äta två påsar inolaxol dom dagarna för att väga upp.. Så lillen får gärna titta ut snart, nu är jag less på att vara gravid, denna väntan!




Halsbränna och sömnbrist

Den 2020-05-07, kl 11:33:33
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Nog för att jag har läst att man kan få värre halsbränna i slutet, men detta är ju löjligt. Vaknade strax efter 00 och hade så oerhört mycket halsbränna och sura uppstötningar. Fick varva att stå och sitta ner för att klara av det. Så runt 02 lyckas jag somna om en liten stund och sedan vakna igen med samma problem. Så runt 04 lyckades jag väl somna om på riktigt.
 
Idag ska jag prova flytande Gaviscon istället då många rekommenderar detta för gravida. Förhoppningsvis får jag sova bättre inatt

Färdigbakad

Den 2020-05-04, kl 09:14:34
Filed in Våran vardag | Kommentarer: 0
Nu ska han ju vara färdigbakad nu när man är i vecka 37. Så snart skall han komma ut.. men först behöver jag gå till tandläkaren den 14:e för att fixa fler pluppar på tänderna. För det är dax för mina bakomliggande tänder att flytta på sig. Men efter det datumet så är han välkommen!