Kroatien

Så vad tycker jag om Kroatien då?
Det är ju väldigt fint med sitt kristallklara vatten och gamla delar. Dock vet jag att Kroatien är väldigt populärt så jag hade absolut inte rest dit under turistsäsongen. Nu för tiden är det svårt att hitta områden i Kroatien som inte är så anpassat för turister, men Komiza på ön Vis var i alla fall fortfarande väldigt mysigt och inte så exploaterat.
 
Sen märkte vi att vi kom i slutet på turistsäsongen, nu var kroaterna trötta på turisterna och bara ville att det skulle vara över. Restaurangpersonal, personal i butiker och matvaruhandeln, ja nästintill de flesta vi stötte på var inte alls särskilt trevliga. I Trogir var det väl lite bättre än på Hvar och Vis. Men det var i alla fall väldigt tråkigt, det här med serviceanda, det fanns inte riktigt.
 
Priserna var rätt så höga också, nästintill svenska priser, vilket gjorde att resan blev oerhört dyr när man äter lunch och middag ute. Det är ju inte bara Kroatien som blivit dyrare utan svenska kronan är ju väldigt svag också, vilket var en bidragande orsak
 
Vädret var ju också super nu när vi var där, runt 30 grader och sol nästintill alla 10 dagarna. Så det var helt perfekt och som sagt, jag rekommenderar att åka i slutet av augusti/början på september då turisterna har börjat lämna landet. Med tanke också på att det är rätt så trånga gator man ska vandra genom så lär det ju vara galet trångt när det är som flest turister där.
 
Bäst på resan?
Boendena.
- I Hvar hade vi en lägenhet med terass och havsutsikt i utkanten av centrum, där fanns det tvättmaskin och möjlighet till att låna badskor och annat bra att ha!
- I Komiza hade vi ett nytt modern hus med egen pool
- På Trogir en splitterny lägenhet med bubbelpool på taket
 
Det var ju lite dyrare men det var klart värt det! Vi vart riktigt nöjda på alla boendena
 
Sämst på resan?
Sjösjukan. Ja, väljer man att ge sig ut i ö världen så är det ju inte så bra om man lätt blir sjösjuk, för det är mycket båt man åker. Men jag klarade mig hyffsat bra i alla fall, och det gick mycket bättre att åka mindre båtar där man kunde sitta utomhus istället för de stora katamaranerna
 
Tips till andra som reser
- Vissa bankomater tar ut en avgift när man hämtar ut pengar, se upp för dessa och ta ut lite mer när du stöter på en sådan för det går alltid mer pengar än man tänkt sig
- Kontantbetalning typ överallt, vi lyckades bara betala med kort i matbutiker
- Större matbutiker är svåra att hitta när man är ute i ö-värden, och de mindre butikerna har väl inte så bra sortiment heller, så förvänta dig inte samma utbud som hemma på lokala Ica...
- Dricks skall lämnas såklart, så det är bra att ha mindre sedlar och mynt i plånboken
- Kranvattnet gick att dricka på de flesta ställena vi var på! Det var ett par ställen de hade satt upp skyltar som varnade för att dricka vattnet, men det var väldigt få ställen.
- De flesta offentliga toaletterna (restauranger, butiker etc.) saknar lås, samt att dörren går utåt. Så man får kissa snabbt medan man håller fast i handtaget.
- Maten som finns på de flesta restaurangerna är oftast ungefär likadan, men tycker man om fisk så blir man inte besviken i alla fall, det serveras verkligen överallt!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback