Den svenska mentaliteten och livsstilen

Jag diskuterade med en kund som har utländsk härkomst om hur hon trivs och har anpassat sig i sverige. Hon säger själv att hon tycker om sverige och vill stanna kvar här, men trots de trettio åren hon bott här fortfarande inte har anpassat sig efter den svenska mentaliteten och livsstilen. Hon är en intelligent och folkkär kvinna som alltid ser det bästa hos människorna omkring henne. Men sverige är ett svårt land att bo i och träffa människor när man är en känslig, tempramentsfull och passionerad kvinna. Sverige är ett land där man inte bjuder hem grannarna på en kopp the, istället vet man knappt vem som bor i dörren intill. Istället för att prata om meningsfulla saker när man träffar på någon så väljer man att prata om väder och vind. Vi är kyliga mot våra arbetskamrater och håller dem gärna på ett sådant avstånd att de inte ens sett insidan av våra hus, trots att vi jobbat tillsammans i över tjugo år. Nej, Sverige är inte ett land där man kan förvänta sig att bli hembjuden på middag eller ens på en kopp the, om man nu inte känt varandra och har barn i samma ålder, för då går det bra. Då kan man till och med tänka sig att semestra tillsammans. Så om man nu kommer från ett land där hjärtlighet och öppenhet är en stor del av livsstilen så krockar detta med den svenska mentaliteten. Det blir lite som en envägskommunikation där vi svenskar gör allt för att visa vart gränsen går, för vi kan ju inte släppa in folk i våra liv hur som helst.


Den här kvinnan är en sådan underbar människa med en stor passion till livet och medmänniskorna. Hon är en sådan som sätter sig bredvid dig på spårvagnen för att prata litegrann, hon är den där kvinnan som säger ifrån när orättvisan visar sig, vare sig det gäller hon själv eller du som står bredvid och hon är den där varma kvinnan som öppnar armarna för alla, kända som okända. Hon är den där kvinnan som jag själv ser upp till och strävar efter att vara.


Jag vill också vara med och värma upp sveriges befolkning, jag vill hjälpa till att göra våra svenska medborgare öppnare och mer kärleksfulla. Det går inte att göra sveriges klimat varmare, men den svenska mentaliteten och livsstilen kan vi alltid försöka förändra


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback