Grekisk PyttiPanna
Om man inte testat göra detta så äre dags. Är så otroligt gott! Tänk dock på att fläskfilen gärna vill marineras över natten, så gör iordning den i tid. Och det funkar även att göra denna med kycklingfilé.
6 portioner
Ingredienser:
1kg fläskfile
1kg klyftad potatis
3st klyftade rödlökar
1pkt körsbärstomater
1st Gul paprika (klyftad)
1st Röd paprika (klyftad)
0,5 Zucchini i bitar
200g Fetaost i bitar (strös över sist)
Ingredienser:
1kg fläskfile
1kg klyftad potatis
3st klyftade rödlökar
1pkt körsbärstomater
1st Gul paprika (klyftad)
1st Röd paprika (klyftad)
0,5 Zucchini i bitar
200g Fetaost i bitar (strös över sist)
Marinad till fläskfilen:
1,5dl Rapsolja
1,5 tsk Sambal oelek
2msk Soja
1msk riven ingefära + salt och peppar
3st skivade vitlöksklyftor
1,5dl Rapsolja
1,5 tsk Sambal oelek
2msk Soja
1msk riven ingefära + salt och peppar
3st skivade vitlöksklyftor
Sås till:
2dl Creme Fraiche
2st pressade vitlöksklyftor
0,5st Lime (saften från limen)
1krm Svarpeppar, salt och havssalt
2dl Creme Fraiche
2st pressade vitlöksklyftor
0,5st Lime (saften från limen)
1krm Svarpeppar, salt och havssalt
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar2. Skär fläskfilen i skivor. Lägg i köttet i marinaden och låt marinera i minst 6 timmar - gärna över natten.
3. Blanda alla ingredienser till såsen (krydda efter behag)och låt den stå kallt till servering. Så här långt kan du förbereda.
4. Skala potatisen och skär den i klyftor. Om man vill sätta in hela rätten samtidigt i ugnen är det bra att förkoka potatisen ca 5 min i kastrull. Annars får man sätta in potatisen i ugnen en stund före man blandar i det övriga.
5. Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i en långpanna. Häll över köttet och marinaden och rör om.
6. Skär rödlök och paprika i klyftor och zucchini i tärningar. Skölj tomaterna. Lägg grönsaker ovanpå potatis- och köttröran. Salta och peppra och ringla lite olja ovanpå
7. Ställ långpannan i mitten av ugnen tillaga i ca 25-30 min.
8. Lägg tärnad fetaost över den varma gratängen. Servera med en kall sås.
Kommentarer
Trackback