Grekisk PyttiPanna

Om man inte testat göra detta så äre dags. Är så otroligt gott! Tänk dock på att fläskfilen gärna vill marineras över natten, så gör iordning den i tid. Och det funkar även att göra denna med kycklingfilé.
 
6 portioner
Ingredienser:
1kg fläskfile
1kg klyftad potatis
3st klyftade rödlökar
1pkt körsbärstomater
1st Gul paprika (klyftad)
1st  Röd paprika (klyftad)
0,5  Zucchini i bitar
200g  Fetaost i bitar (strös över sist)
Marinad till fläskfilen:
1,5dl  Rapsolja
1,5 tsk  Sambal oelek
2msk  Soja
1msk  riven ingefära + salt och peppar
3st skivade vitlöksklyftor
 
Sås till:
2dl Creme Fraiche
2st pressade vitlöksklyftor
0,5st Lime (saften från limen)
1krm Svarpeppar, salt och havssalt
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar
2. Skär fläskfilen i skivor. Lägg i köttet i marinaden och låt marinera i minst 6 timmar - gärna över natten.
3. Blanda alla ingredienser till såsen (krydda efter behag)och låt den stå kallt till servering. Så här långt kan du förbereda.
4. Skala potatisen och skär den i klyftor. Om man vill sätta in hela rätten samtidigt i ugnen är det bra att förkoka potatisen ca 5 min i kastrull. Annars får man sätta in potatisen i ugnen en stund före man blandar i det övriga.
5. Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i en långpanna. Häll över köttet och marinaden och rör om.
6. Skär rödlök och paprika i klyftor och zucchini i tärningar. Skölj tomaterna. Lägg grönsaker ovanpå potatis- och köttröran. Salta och peppra och ringla lite olja ovanpå
7. Ställ långpannan i mitten av ugnen tillaga i ca 25-30 min.
8. Lägg tärnad fetaost över den varma gratängen. Servera med en kall sås.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback