AI och människan

Imorse var jag med på ett frukostseminarie som Centric anordnade. Det bjöds på frukost och så lyssnade vi på Daniel Akinine som diskuterade angående AI och människan. Det diskuterades hur människan ska förhålla sig till AI tekniken och dess utveckling. Eftersom AI är en extremt avancerad teknik som redan nu används flitigt inom vissa yrken och som på sikt kommer att utvecklas att ta över fler jobb. Är detta bra eller dåligt och hur ska vi människor förhålla oss till detta. 
 
Han pratade bland annat om självkörande bilar och ramverk man kommer behöva sätta upp för dessa. För när dessa bilar blir verklighet ute på gatorna så behöver bilen vid exempelvis en krock vara inställd på olika scenarion och där också kunna välja bästa alternativ. Ett exempel var när ett barn springer över en gata och bilen måste tvärnita eller svänga åt sidan. Bilen kan ju räkna ut statistiskt sett vem som blir skadad hur mycket. Ska man rädda bilen och passageraren främst eller människor på utsidan av bilen. Men vem ska då bestämma hur bilen ska agera vid dessa situationer? För sedan när det istället handlar om att man har hela sin familj i bilen, så kanske man främst vill att bilen ska tänka på dem i sina uträkningar. Men om man då är i en stad där alla bilar bara tänker på sina passagerare i första hand blir det rätt så otryggt att promenera runt.
 
Ett annat exempel som togs upp var flygplan, där autopiloten tagit över största delen av flygtiden och på en vanlig flygresa så kanske en pilot endast flyger ca 3 minuter själv. Detta gör att piloterna "glömmer bort" hur man flyger. Detta har också resulterat i ett antal flygkrasher där autopiloten har kopplat ifrån vid tillfällen då den är inställd på att göra detta (vid problem) och då personen tagit över spaken fått panik, gjort tvärfel och därför kraschat. Medan han samtidigt tog upp att landningen som gjordes på Hudson River efter att båda motorerna gått sönder inte hade kunnat göras av autopiloten utan där var det endast en erfaren flygkapten som kunnat se den möjligheten och göra den landningen.
 
Sedan kom även diskussioner angående hur AI kommer ta över många arbeten och där vi människor istället kommer att arbeta med "övervakning". Vilket vi inte alls är bra på. Där kom ett exempel på en anställd på ABB som är oerhört duktig på Starcraft och har väldigt bra APM (actions per minute) i spelet. Nu kommer jag inte ihåg hur mycket det var, men säg att det var över 200 APM. Då hade de också jämfört detta med hans jobb som operatör på ABB där han övervakade maskiner, där det istället låg på 4 APM. Inte konstigt att man blir trött och understimulerad på ett arbete då.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback