Roadtrip Del 1 - Romantiska vägen i Tyskland

Vi påbörjade vår roadtrip genom att torsdagkväll köra på Stena färjan över till Kiel eller som Becca sagt "Tjiil". En rätt så tråkig färja, där killarna hittade fotboll att titta på medan vi försökte sysselsätta oss på annat håll. Det blev en riktigt tidig kväll för oss allihopa!
 
Fredagmorgon, efter en redig frukost på båten så bar det av. Nu skulle det köras hela vägen ned till Wuerzburg, vilket var en resa rakt ner genom Tyskland på 60 mil. Vi hade räknat på att den skulle ta ca 6h, men på grund av vägarbeten längs med typ hela Autobahn så tog det mycket längre tid än väntat, så närmare 8 timmar. Men fram kom vi tillslut, efter ett par kisspauser på vägen. Tur att det finns många rastplatser på de Tyska vägarna
 
När vi lyckats hitta och checka in på hotellet i Wuerzburg så tog vi oss en promenad in till centrum för att få i oss en bit mat. Vi strosade även sedan till den stora floden och en minifestival som verkade pågå då mycket folk hade samlats. Väl på bron så fick vi syn på ett slott, så då tog vi oss en promenad upp för berget för att titta lite på slottet och på utsikten. Sedan var vi så trötta efter dagens bilpass så vi började promenaden tillbaka.
 
 
 
Fredagmorgon så kände vi oss redo att lämna Wuerzburg och bege oss mot nästa sovplats Rothenburg ob der Tauer. Men då detta nu endast låg 45 minuters bilväg bort, så tyckte vi att en timmes omväg till Bamberg kunde vara värt. En stor del av staden Bamberg är nämligen med på Unescos World Heritage Site.
 
Bamberg var en trevlig liten stad, vi strosade och åt riktigt god Italienskt pasta innan vi begav oss vidare.
 
Här har vi hittat till Old Town Hall, en av de mest fotograferade sevärdheterna i Bamberg
 
 
Vi gick sedan upp till Katedralen & området på berget
 
Nu var det alltså dags att sätta sig i bilen igen och brumma vidare till Rothenburg ob der Tauer. En av favoritstoppen för många av oss. Detta var alltså en liten stad med endast 10 000 invånare. Vi promenerade runt bland kullerstensgator, var inne på både ett kriminalmuseum och julmuseum samt den populära julshoppen. De har alltså på riktigt en julaffär som är öppen året runt med otroligt fina julgrejer, men till mycket höga priser, så det blev mycket dividerande om vad som faktiskt var värt att köpa och inte.
Vi bodde även väldigt centralt i gamla delen av Rothenburg, vägg i vägg med julshoppen faktiskt.
 
Becca fick ett badrum i rosa på hotellet
 
Höjdpunkten för turisterna i Rothenburg verkade vara denna byggnad. Den står ståtligt på torget och varje heltimma så slår klockan och två fönster öppnas. Där kan man se två dockor, and thats it. Vi förstod verkligen inte hur detta kunde vara så populärt
 
Rothenburg består av mysiga kullerstensgator med charmiga hus
 
Hittade även till den gamla stadsmuren och borgen inuti. Mycket spännande
 
Lördag blev museum och shoppingmorgon i Rothenburg. Vi började med Kriminalmuseum, där olika typer av tortyrredskap visades upp tillsammans med en text om hur detta användes. Samt lite historia om hur tortyren utvecklats. Fanns verkligen fruktansvärda metoder förr i tiden, intressant läsning faktiskt
 
Sedan över till julmuseét, som tyvärr inte var mycket att hänga i granen, de kunde ha gjort detta så mycket bättre. Men julshoppen, Oh My God var mycket fint det fanns och självklart fick jag med mig hem lite också. 
 
Nu var det dock dags att lämna mysiga kullerstensgator och istället bege sig vidare ner mot Neuschwanstein. En bilresa som beräknades ta ca 3h 30 minuter. Men som vanligt tog lite längre tid på grund av vägarbeten. Det var verkligen ombyggnationens år detta året. Nästan alla vägar och nästintill alla sevärdheter var under ombyggnation... och det här med Romantiska vägen, jag hade föreställt mig sådana mysiga slingriga vägar genom Tyskland. Istället var det en benämning på en rutt man kan ta för att se mycket slott och andra sevärdheter på vägen, så det mesta var autobahn. Tills vi nu kom ner mot Neushwanstein, detta slottet ligger ju väldigt nära gränsen till Österrike så helt plötsligt kom de där slingriga vägarna med berg runtomkring!
 
Sen en liten varning när det gäller mat efter vägen. Vi hade nämligen sett rastplatser överallt, förutom sista sträckan. Vi var inte så hungriga när vi körde från Rothenburg utan tänkte att, "det tar vi påvägen". Tji fick vi när vi insåg att det inte alls fanns så mycket att ta på vägen. Så när vi väl blivit vrålhungriga så såg vi skylten till Augsburg och tänkte att ja, där kan man väl stanna och äta mat, men när vi väl kom in i stan så såg jag  miljözon skyltarna och kom att tänka på att NEJ, detta är en stad man behöver en miljödekal i, vilket vi inte hade. Så det var bara att köra ut från staden och vidare mot målet istället.
 
När vi väl ser slottet så bara måste man stanna och fotografera...
 
Visade sig dock att vi bodde på ett litet Bed and Breakfast precis under slottet, med denna utsikt från rummet
 
Efter incheckning som FYI var mellan 17-20, så tog vi bilen till ett matställe vid Hohenswangau som låg precis nedanför slottet, vi hade definitivt inte behövt ta bilen då det var ca 10 minuters gångväg. Så vi tittade lite på den mysiga sjön, käkade lite mat och planerade morgondagen, som tyvärr skulle bli regnig.
 
Måndagmorgon tog jag och Becca oss i spöregn till biljettkiosken i Hohenswangau, man kan nämligen bara köpa rundtursbiljetter samma dag som det gäller, och biljetterna kan ta slut. Så vi var där när de öppnade och jag fick snällt köa i regnet. Vi tog biljetter till klockan 12, då vi tänkte hinna äta frukost och kolla lite souvenirbutiker innan visningen. Plus att de förvarnade att man bör försöka ta sig upp till slottet ca 1,5h innan visningen. Vi var först sugna på häst och vagn upp, men eftersom det regnade så kunde man ändå inte se något, så vi tog bussen upp istället (en promenad på 40min uppför var vi inte alls sugna på). Vi hoppade av bussen och promenerade ut mot bron där man skulle få som bäst utsikt över slottet, men det var bara disigt och regnigt. Som tur var släppte regnet och dimman efter ett tag, så vi kunde ta oss tillbaka dit senare!
 
Detta slottet var också under renovering btw, så det gick inte att fotografera framifrån, vilket var lite synd. Men men, vi fick våran guidade tur i slottet (med fotograferingsförbud), en rundtur på ca 30 minuter så det var helt lagomt. Sa jag förresten att Neuschwansteinslottet är förebilden för Törnrosas slott och är ett av världens mest kända slott
 
Utsikten från hängbron
 
Fanns även ett till slott i närheten, Hohenshwangau Castle. Men det besökte vi aldrig
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback