Dyrare shopping

Nu bör ju inte någon gått miste om detta, men det kommer att bli dyrare att handla från Kina.Och efter att jag försökt att undersöka detta så verkar detta bero på två olika saker:
 
1. Alla varor ska momsas
Enligt Postnord så kommer det runt 150 000 paket om dagen till Arlanda som ska hanteras, vilket är en otrolig mängd. Till detta hör att tullverket och postnord inte haft samma uppfattning om vem som ska ta in moms från försändelserna. Detta har gjort att billigare försändelser inte har momsats eftersom de inte gått igenom någon form av tull eller liknande. Utan att man egentligen då ska betala in momsen själv. Men nu ska alltså alla varor som kommer från utlandet att momsas, och på detta kommer det då också att läggas på en administrationskostnad för detta. Många tidningar har skrivit om en administrationsavgift på 125 kr, men detta är alltså inte bekräftat ännu utan detta är den befintliga administrationskostnaden de brukar ta ut vid hanteringen.
 
Men hursomhelst så är detta inget som kan införas direkt utan nu har Postnord fått i uppdrag av Tullverket att ha en utredning klar senast 1 mars och sedan ska momshanteringen att införas så fort ett system finns på plats. För hur ska detta egentligen gå till? Verkar helt orimligt att PostNords anställda ska stå och kontrollera värdet på varje paket, och sedan på något sätt ska detta debiteras innan varan levereras ut.
 
2. Frakten från Kina ska höjas
Vad jag nu har läst mig till så verkar den billiga frakten bero på ett gammalt internationellt postsystem som uppkom under tiden som Kina var ett utvecklingsland. Kina fick då hjälp av subventioner för att få igång sin postverksamhet, vilket bestämdes av Världspostföreningens regelverk. Detta har då gjort att Kina inte behövt betala så mycket i terminalavgift till PostNord för paket som kommit till Sverige. Terminalavgiften kan ses som en kompensation till destinationslandets postservice för att de ska dela ut paketet. Enligt Postnord så har nu Världspostföreningen fattat beslut om att ändra terminalavgifterna, vilket också då gör att paket från Kina kommer få höjd frakt.
 
När man beställer varor utanför EU
Tull - Betalas om försändelsen innehåller varor till ett värde över 1500 kronor
Moms - 25% på alla varor (utom livsmedel 12% och trycksaker 6%). Momsen beräknas på inköpspris, frakt & tull
Andra avgifter - Beroende på vilket företag som fraktar varan så kan man även vara tvungen att betala transportföretagets avgift för att göra tulldeklarationen åt dig, en så kallad importtulldeklarationsavgift eller administrationsavgift. Denna brukar vanligtvis ligga på ungefär 125 kronor

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback