Las Palmas på Gran Canaria

Efter en 5 timmar lång flygtur över havet så landade vi tillslut på Kanarieöarna och till hotellet på Las Palmas. Det var otroligt varmt första dagen, med hela 33 grader & vi bytte snabbt om och tog en promenad längs med stranden. Vi hade även fått information av en reseguide att det skulle pågå en karneval på kvällen i Maspalomas (andra sidan ön) på kvällen, så självklart drog vi dit!
 
Hur ska man förklara karnevalen? Ja, det kändes lite som studentfest med utklädnad fast för alla åldrar. Folk hade tagit med sina barn och klätt ut dem, äldre par, ja det fanns alla olika typer av folk med en genomgående matchningstrend. Den man kommer dit med ska man matcha, helst ett helt gäng! Det verkade även vara en viss trend bland killar och äldre män att klä ut sig som damer, gärna med sin matchande fru i ena armen. Mycket trevlig kväll, som slutade med otroligt ont i fötterna efter all promenad och en lååång väntan på en buss som vi inte ens visste skulle komma för att ta oss en timmes bussfärd tillbaka till Las Palmas.
 
 
söndagar så är det många butiker som har stängt, förutom köpcentrumen. Däremot så finns det några marknader, så efter mycket letande så hittade vi i alla fall en, som var strax utanför Catalina Parken (som är busstationen och lite av ett centrum i delen av Las Palmas där vi befann oss). Därefter en promenad till gamla stan Vegueta med ett stop för en Sangria på en mysig liten bar. Vi strosade ett bra tag och hittade några butiker att gå in i på vägen för lite shopping, bland annat köpte vi oss varsit par inlägg i skorna då vi redan nu kände av hur ont vi hade av allt promenerande.  På kvällen tog vi oss till Las Arenas shoppingcenter (som var en 20 minuters promenad längs strandpromenaden från hotellet). Där orkade vi bara med shopping på Primark, så efter låång shopping där inne så bestämde vi oss för att fortsätta shoppingen härinne en annan dag
 
Vi hade kollat ut lite saker som vi ville göra under vår vistelse på Kanarieöarna, gratisnöjen, och botaniska trädgården Jardin Botanico, var en av dem. Så måndagen  packade vi en liten matsäck och tog bussen dit. Tur att man har wifi på hotellet så att man lätt kunde kolla via google maps vilken buss man ska till ställen! Dock missade vi att kolla mapsen medan bussen körde, så vi råkade åka en hållplats för långt, så det var bara att hoppa av på nästkommande hållplats och ta en buss tillbaka, att promenera var inte ett alternativ då det var långt mellan hållplatserna plus att bussen passerat en lång biltunnel däremellan. Men tillslut hittade vi i alla fall dit, och det var en trevlig trädgård. Mycket promenerandes i trappor, och fullt med växter och träd. Jag hade väl inte rekommenderat folk med småbarn att strosa där, för stentrapporna såg livsfarliga ut, och att hålla koll på sina barn är nog inte det lättaste. Påvägen tillbaka så hoppade vi av bussen vid Vegueta igen och tog lite att äta, och hoppade sedan på en lokalbuss till Las Arenas för att slutföra shoppingen där inne. Varje bussresa lokalt kostar ju bara 1,4 euro per person, så helt klart värt för att spara fötterna lite!
 
När man promenerat så många dagar i följd så är fötterna rätt så trötta kan jag säga dig! Så Tisdagen fick börja på stranden med lite sol och fotografering (bilder kommer senare). Vi tog oss sedan till teknikmuseet "Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología" som ligger i Catalina parken. Vi fick erbjudande att åka en robotarm som kör berg och dalbana i 90 sekunder, men tackade nej. Så vi vandrade istället runt museet, som FYI är mestadels på spanska.. så allt var inte så lätt att förstå. Det fanns att se 3D film, men den som var på engelska hade redan varit för dagen, så istället gick vi in i kupolen med natthimlen (som teknikmuseet i Luleå har) och ttittade på stjärnor. När vi kände oss klara här inne så tog vi en promenad över vägen och in på shoppingcentret El Muelle. Inte för att vi egentligen hade råd att shoppa, och vi endast gick in i butiker som hade en rea hörna.. vilket inte var många här inne..
 
Efter tiden på stranden så fick vi lite mersmak, och tog bussen på onsdagen till Maspalomas och dess strand. Men först gick vi såklart igenom shoppingen som fanns vid busstationen, mitt mission var att hitta en långklänning men antingen var klänningarna inte tillräckligt långa eller så var de för dyra, så blev ingen shopping där inte. Istället fortsatte vi promenera mot stranden & hitta en bra plats. När vi lyckats sova en timma på stranden så tog vi och promenerade längs med stranden bort till "öknen" för att fotografera lite. Och promenerade därefter runt och för att utforska Maspalomas. Maspalomas kändes riktigt litet, och jag vet inte om det var för att vi inte riktigt lyckades klura ut vart det intressanta fanns, eller om det kanske inte fanns så mycket intressant. Så vi bestämde oss istället för att ta bussen tillbaka några hållplatser för att spana in köpcentret Yumbo i Playa del Inglés. Väldigt turistigt ställe, men lyckades pruta till mig en väldigt fin långklänning i alla fall, så mission accomplished! Efter lite mat och billiga drinkar så tog vi bussen tillbaka till Maspalomas för att testa utomhusbion Moonlight Cinema. Vi såg filmen "Hidden figures" som var en mysig film, ännu mysigare blev det ju av att vi chillade i en tvåsitssoffa med täcke. Man kunde även beställa mat, dricka, efterrätt och popcorn direkt till soffan genom att tända en lampa. Riktigt bra service! Dock så gick sista bussen tillbaka till Las Palmas redan 21.30, så när det var kvar 5 minuter av filmen så fick vi springa över vägen för att hinna med bussen.
 
Torsdagen hade vi lyckats boka en ridtur med Hipica Canaria, som var en 45 minuters busstur bort. Det var en varm och solig dag och medan vi väntade på att den tidigare turen skulle återvända så passade vi på att hälsa på alla hästar, åsnan, getterna och fåglarna de hade på gården. Tillslut fick vi sällskap av fyra andra tjejer (tre av dom svenskar), och två av dem med tidigare riderfarenhet. Vi blev tilldelade varsin häst, där jag fick den minsta.. och så blev det en ridtur upp i "bergen" och "vulkanlandskap". Mysig ridtur där vi erfarna fick ta en längre rutt medan nybörjarna fick ta en enklare väg och möta upp oss uppe på toppen. Tyvärr så stegrade sig en av de avancerade hästarna sig precis när vi mötte upp nybörjarna, så dom blev helt livrädda när dom såg att en häst kunde bete sig så, stackarna. Så dom fick en nervös ridtur tillbaka ner. Trevlig liten tur, men jag hade önskat lite mer fart på ridturen, men man kan inte få allt! Påväg tillbaka därifrån så hoppade vi av vid Vegueta igen för att kolla in några tygaffärer vi hittat på googlemaps, men det visade sig att inte tygaffärer hade klädtyg, utan endast typ möbeltyg. Så vi hittade ett hamburgerhak och åkte därefter tillbaka till hotellet för att vila lite. På kvällen hade vi tittat ut ett Tapas ställe som rekommenderades av Ving, men när vi kom dit så höll de på att renovera, min besvikelse var stor. Jag hade ju gått och tänkt på tapas hela dagen, men trots att vi vandrade omkring i närområdet så hittade vi inget liknande så blev det tillslut ett mexikanskt ställe där jag beställde in Nachochips med kyckling och ost. Becca tog någon form av friterad ost. Vi båda blev i alla fall mätta och nöjda tillslut
 
 
Vi hade tänkt att fredag skulle vara riktigt slapp, så lyckades googla till oss ett erbjudande på spa för 9 euro var. Så vi gick dit direkt dom öppnade och var helt ensamma i spaet. Bassängen var lite för kall/ljummen för vår smak, men när vi kunde varva med bastu och passade på att göra lite ryggmassage i bastun så var det helt okej. Men en riktigt skön slapparstund i alla fall! Vi hoppade därefter in på första bästa pasta restaurang för en lunch, för att sedan fortsätta spatsera efter strandpromenaden, fast åt andra hållet. Nu kom vi till lite mer turistvänliga sidan av Las Palmas, med solstolar på stränderna, och mer uteserveringar och butiker. Så vi strosade lite, lyssnade på gatumusiker och gick upp mot "La Isleta" Den lilla utbuktningen längst ut på ön. Där någonstanns på vägen så lade vi oss på varsin parkbänk och sov lite, stannade även senare vid stranden och sov lite till.. riktigt trötta var vi båda två. Så när vi sedan gick tillbaka till hotellet så la vi oss i sängen och kollade på Frozen, innan vi började göra oss iordning för lite utgång. Denna kväll stod det Tapas på schemat igen och nu hade vi kollat upp en annan restaurang som fanns i Catalina Parken, Terazza Lolita. Vi beställde in 5 tapasrätter i storlekar som small och medium och tänkte att det var en bra start för att orka efterrätt. Men de var galet stora tapasrätter för sammanlagt runt 100kr och vi orkade inte äta upp en enda av dom! Så det blev ingen efterätt heller! Sen var det meningen att vi skulle vi gå till en utomhusbar som vi sett vid köpcentrel El Muelle, som såg riktigt bra ut. För klart man måste ha en utekväll när man ändå är utomlands. Klockan var då runt 22.30, men när vi kom dit så var det helt tomt! Visade sig att folk går ut väldigt sent i Spanien, de sitter på uteserveringar till mitt i natten och festar sen till soluppgången. Vi kände inte riktigt att vi hade energi att vara vakna så länge så vi tittade på varandra och beslutade oss för att ta oss tillbaka till hotellet, ta en go varm dusch och sova istället!  Pensionärer deluxe! 
 
 
På Lördagen var det hemresa och morgonen började med att vi fick sms om att  vi fått ett mindre flyg då det stora flyget satt fast i Thailand.. Vad gör det tänkte vi, enda skillnaden för oss var egentligen att taxfree varorna som skulle stått på flygstolen nu skulle delas ut på landvetter istället.. Kan ju säga att det inte var så bara. De hade levererat alla kartonger med påsar med sprit precis utanför planet, och inget var i ordning. Så personalen smet ut först och försökte ställa allt mot väggarna för att kunna dela ut spriten. Sen släppte de ut alla resenärer, som fick gå wild and crazy i den lilla korridoren utanför för att leta efter sin alkohol. 100 galna svenskar som vill ha sin sprit är inte att leka med. Tog ca 1h att ta sig av planet! Men lyckades i alla fall hitta min sprit tillslut...
 
 
Övrig info:
* 5h på ett plan känns oootroligt segt
* Man ska inte lita på bussarna på Kanarieöarna, de kommer inte alltid i tid
* Vill man ha party och turistvänligt så ska man bo runt Playa del Ingles
* Googlemaps är otroligt bra att använda, både till att kolla vilken buss man ska ta till ställen, samt ladda hem offlinekarta för att använda gps för att kolla vart man befinner sig. Det står nämligen inga hållplatsnamn på hållplatserna, och de har inga högtalare som talar om vart man är heller
* Butiker har öppet ca 10-13, 17-20.30 (stängt söndagar). Förutom de större köpcentrumen som inte har siestastängt. 
* Nästan alla restauranger visar fotboll på TV på uteserveringarna
* Kolla att hotellrummet har en kyl på rummet om man bestämmer sig för att inte ta frukost på hotellet utan tänkt köpa i butik o förvara på rummet.. vi missade detta och fick alltså en trevlig överraskning..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback