Att ta hand om sin kropp

Kroppen är ett redskap vi ska använda hela vårat liv, så därför ska vi se till att vårda kroppen ordentligt. Det finns olika sätt att vårda sin kropp och tänkte ta upp lite olika saker :)

Träna
Att träna är nyttigt på alla sätt, kroppen är gjord för att röra på sig och inte bara sitta still. Så se till att göra lite vardagsmotion som tex ta trapporna istället för hissen, stiga av en hållplats tidigare osv. Och även annan motion/träning. När man inte använder sina muskler på en lång tid så kan de förkortas och förtvinas, vilket gör att man tex får svårt att sträcka ut armarna ordentligt osv.

Mat
Att äta rätt är A & O, men vad som är att äta rätt beror helt på vilka förutsättningar och mål man har.
Det man äter syns även på huden...
*Se alltid till att äta 3 mål mat om dagen + 2 mellanmål
*Drick 1-2 liter vatten om dagen
*Ät enligt tallriksmodellen, den är faktiskt himla bra! :)

Protein:
Vill man bygga muskler är det viktigt med protein, eftersom protein är kroppens byggstenar som hjälper till att bygga upp musklerna. Rikligt med Protein hittar man i; Mjölkprodukter, kött, fisk, ägg, kyckling, ärter, bönor, sojabönor

Fett: Alla är så otroligt rädda för fett, men fettet är inte lika farligt som man tror, man ska helt enkelt äta rätt fetter i rätt mängd! Det finns mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror och de man ska passa sig för är de mättade. Vissa omättade fettsyror är faktiskt livsnödvändiga tex omega 3 & 6.
Fleromättade fettsyror kan man hitta i; fet fisk, kyckling, majs-solrosolja. Och det är faktiskt så att de fleromättade fettsyrorna sänker kolesterolhalten i blodet & hjälper kroppen att göra sig av med de mättade fettsyrorna.
Fett behövs för att ansvara för stor del av energiförsörjningen, ge stöd åt organ motverka värmeförluster

Kolhydrater: Delas vanligtvis in i Sockerarter (enkla & sammansatta), Stärkelse & Cellulosa
Det är inte farligt att äta kolhydrater, det ska ju också bli likt de andra energi men även har de viktiga funktioner i ämnesomsättningen. Cellulosan är ju Kostfibrer, och dessa är otroligt bra för oss. De bryts inte ner i magen, men däremot så motverkar det förstoppning, Binder blodsocker & kolesterol i blodet. Man ska äta mycket Kostfibrer så att magen mår bra, de finns i bla; Fullkornspridukter, rotfrukter, gryn, grönsaker, frukt, bär & nötter

Vitaminer & Mineraler
Se till att du får i dej alla nödvändiga vitaminer & mineraler, de gör gott för både huden och din kropp. Ofta har man brister på dessa, vilket ger olika följder. Det är tex väldigt vanligt med omega 3 & 6 brist och detta pga att vi inte äter så mycket fisk, därför kan det vara bra att ta kosttillskott om man vet att man ligger på gränsen. Däremot är kosttillskott inte alls lika bra som att få i sig det genom maten, så försök att få i dej så mycket som möjligt genom mat. Men man kan ävn få i sig för mycket av vitaminerna vilket också ger olika symptom.
Det finns många vitaminer man behöver få i sig, och många känner man ju igen som tex C-Vitamin som finns i bla citrusfrukter, Nypon, jordgubbar, hjortron och Kiwi. Men andra vitamin är också viktiga, det finns radat upp de olika vitaminerna på http://www.vitaminsidan.se/
Jag har köpt en burk som heter Kvinna nånting,och tar en tablett om dagen, och märker absolut skillnad. Jag är mycket piggare och gladare! :)

Antioxidanter
Överallt, både i oss och i luften finns fria radikaler, det är atomer som förlorat en av sina elektroner och de försöker därför sno en elektron från våra atomer. De bildas bla av solljus, röntgenstrålning, föroreningar, tobakrök och avgaser. Därför är det bra med antioxidanter, de offrar en elektron från sig för att skydda våra atomer. Antioxidanter får vi i oss genom mat och det bildas även i kroppen.
Lite olika antioxidanter; Vitamin E, Beta Karoten, Selen, Q10, Vitamin C, MAgnesium, Zink, koppar

Sköt om dig
Har man ett badkar, så se till att köpa ett badsalt eller badskum och kryp ner i badet med en massa ljus i rummet. Har man inte ett badkar så kan man ju alltid ta ett fotbad, det är också väldigt avslappnande
Man behöver pyssla om sig själv lite extra då och då, lite lyx för sig själv. För det är så vanligt att man alltid gör en massa för andra men inget för sig själv. Så kom igen nu pyssla om dig själv, Det gör faktiskt mycket!

Lite småtips
Börjar celluliterna krypa fram så kan jag tipsa om att
*Köpa en bra body scrub och scrubba 2ggr/v mot hjärtat,
*man kan även köpa en Scrubbvante och använda den lite halvtorr en gång i veckan innan Body Scrubben, så sätter man igång cirkulationen i kroppen och slaggämnena som ansamlats har lättare att ta sig därifrån, Det är självklart förebyggande också.
*Se till att smörja in dej efter varje dusch med någon mysig Body Lotion eller Kroppsolja så huden inte blir så torr. Har du bråttom finns även Body Spray att köpa, så man bara sprayar på efter dusch, lämnar inga fläckar eller nå;p
*Köp stödstrumpor/stödstrumpbyxor, när man står upp mycket så är det otroligt bra att ha, det motverkar också celluliter och sådant :)

Glöm inte att kroppen är ditt verktyg och du ska leva med det verktyget resten av livet :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback